Meistä

Brew Seeker pähkinänkuoressa

Olemme itsenäinen, yksityinen alkoholialan maahantuoja ja jakelija. Yli 10-vuotisen toimintamme aikana olemme tuoneet maahan jo yli 2500 erilaista tuotetta – oluiden ja siiderien lisäksi myös mm. mallasviskejä, rommeja ja muitakin alkoholijuomia – alkoholittomiakaan unohtamatta. Nykyisin keskitymme pääasiassa panimotuotteisiin. Toimimme joustavasti ja luotettavasti, meille on tärkeää pitää hyvä kommunikointi käynnissä – kaikkien kumppaniemme kanssa.

Kuulumme Momentin Group -konserniin. Momentin Group on jo yli 30-vuotias alkoholialan yksityinen moniosaaja. Momentinilla on maahantuontiyritykset Suomen lisäksi myös kaikissa kolmessa Baltian maassa. Lisäksi meillä on vähittäiskauppoja Virossa, ravintolatoimintaa Suomessa ja myös pieni käsityöpanimo Seinäjoella.

Alla hieman enemmän tarinaa toiminnastamme – alkuvaiheesta aina tähän päivään.

Alkutaival

Keväällä 2011 pohdimme Teemu Lehdon kanssa sen hetkistä markkinatilannetta oluen harrastajan näkökulmasta. Koimme sen olevan Suomessa kohtuullisen tylsä ja pysähtynyt, ja varsinkaan uutuuksia ei oikeastaan tahtonut löytyä. Toimijat olivat pysyneet pitkään samoina, samoin tuotevalikoimat melko muuttumattomina. Mielestämme markkinoilla oli juuri sopivasti tilaa dynaamiselle ja erikoistuotteisiin panostavalle toimijalle. Tämän pohdinnan myötä palasimme jo muutamia vuosia aiemmin pyörittelemämme liikeidean pariin, löimme kättä päälle kesällä ja jo syksyllä 2011 Brew Seeker oli perustettu.

Kohti tuotevalikoimaa

Aloin suunnitella tuotevalikoimaa elokuussa 2011 ja tein ensimmäisen tuotematkan Lontooseen, määränpäänä The Great British Beer Festival. Tällä reissulla sain vanhan ystävän kautta (kiitos hänelle!) kontaktin mm. Thornbridgeen ja lisäksi useampaa panimoa edustava vientiagentuuri tuli tuolloin tutuksi. Käytännössä koko Brew Seekerin ensimmäisten vuosien brittiolutsalkku täyttyi tällä matkalla.

Samalla reissulla törmäsin myös tulevaan tuotepäällikköömme Lauriin täysin yllättäen – keskellä Lontoota ja paikallisessa pubissa, totta kai. Tunsimme toisemme hyvin jo ennestään, mutta tuolloin kumpikaan ei tiennyt tulevasta yhteistyöstä. Hänen ”iloinen” tervehdyksensä yllättävässä tapaamisessa kaikuu edelleen mielessä…

Gentin messuilta loppuvuodesta Belgiassa matkaan tarttui vielä muutamia yhteistyökumppaneita ja tuotevalikoima alkoi olla kasassa. Tilaukset saateltiin uusille kumppaneille loppuvuodesta ja tavaroita vastaanotettiin jo joulun 2011 tienoilla. Tunne oli varsin mukava, kun ensimmäinen tilaus lähti asiakkaalle ja varsinainen liiketoiminta lähti käyntiin juuri ennen vuoden vaihdetta.

Rämpimistä ja räpiköintiä

Alku aina hankalaa – näin kuulee usein sanottavan. Tämä piti paikkansa ihan täysimääräisesti myös Brew Seekerin kanssa. Tein yksin töitä varsin kompaktin tuotevalikoiman kanssa ensimmäiset kuukaudet, jotta saimme toiminnan jonkinlaiseen alkuun. Varsin nopeasti sain kuitenkin toimistotöissä apuja konserniltamme ja sitä kautta pääsin käymään hieman enemmän asiakkaiden luona. Ensimmäisiä kuukausia värittivät varsin suuret haasteet mm. erilaisten käyttöjärjestelmien ja varsinkin rajallisten resurssien kanssa – vuorokaudessa on liian vähän tunteja. Toiminta kuitenkin kasvoi tasaisesti, samoin asiakasmäärä. Hyvin pian tultiin siihen tilanteeseen, että lisäapuja tarvittiin.

Kasvua

Raja yhden ihmisen ehtimiselle tuli vastaan ja niin Lauri tuli mukaan keväällä 2013. Tämä mahdollisti selkeästi enemmän asiakaskontakteja ja sitä kautta myös myynti jatkoi hyvää kehitystä. Yllättävän nopeasti olimme tilanteessa, että tarvittiin edelleen lisää apua. Jo seuraavan vuoden lopulla Ninni liittyi joukkoon. Vuosi 2015 lähes tuplasi liikevaihtomme ja tällä kolmikolla jatkoimme aina 2017 lopulle asti, kunnes jälleen piti huutaa lisää apuja.

Ensimmäisen vähittäiskauppapuolen edustajan palkkasimme loppuvuodesta 2017 ja tuolloin lähdimme todella keskittymään vähittäispuolen kehittämiseen. 2018 alussa alkoholilainsäädäntö muuttui ja tuolloin myös tuotevalikoimamme ns. päätuotteet olivat vähittäiskauppakelpoisia uuden prosenttirajan myötä. Panostus henkilökuntaan on kannattanut, Tarja ja Aleksi kasvattavat jatkuvasti ja väsymättä tuotteidemme saatavuutta vähittäiskaupoissa ympäri maan.

Lisää tuotteita – myös digitaalisesti

Tuotepuoli on kasvanut koko toimintamme ajan ja 2018 syksystä alkaen meillä on ollut jo kolmas tuotepuolesta vastaava henkilö, kun Johannes aloitti ja otti kontolleen lukuisia yhteistyökumppaneita. Johanneksen myötä myös digitalisaatio sai meillä lisää vauhtia ja nykyisin meillä on käytössä upea tuotehallintaohjelmisto sekä tämän mahdollistama eSeeker verkkokauppa. Näiden rakentamisessa oli korvaamattomana apuna myös Anne emoyhtiöltämme Momentin Groupilta.

Kapuloita rattaisiin ja uuteen nousuun

2020 koko ala – ja koko maailma – kohtasi lähes ennenkokemattomia ongelmia, kun jouduimme kamppailemaan pandemian aiheuttamien haasteiden kanssa. Ravintolapuolella jouduttiin tiukkojen rajoitustoimien piiriin ja sen myötä myynnit ja mahdollisuudet koko ravintola-alalla tippuivat järkyttävällä tavalla. Meilläkin jouduttiin ottamaan kovia osumia ja ensimmäistä kertaa myös lomauttamaan väkeä. Tämä tiukka ajanjakso tuli toivottavasti viimein päätökseen keväällä 2022. Pandemian aika mahdollisti meillä vähittäismyyntikanavien kehittämisen – hieman myös pakotti siihen – ja näin myös toimittiin. Markkinoiden taas palautuessa olemme yhä valmiita myös kehittämään ja kehittymään itsekin edelleen!

Keväällä 2022 katseemme on tukevasti tulevaisuudessa ja olemme sitoutuneet tuomaan saataville yhä uusia kiinnostavia ja innostavia tuotteita. Aina on hyvä syy nauttia hyviä oluita!

Cheers!

Janne